Telefoonnummer

+ 31 6 5853 5853

E-mail

aanvragen@woninginrichtingpeters.nl

Werktijden

Ma-vr: 8 uur - 17 uur

Heb je een authentieke woning en wil je daar een rieten dak op plaatsen? Dan zijn er veel verschillende factoren om rekening mee te houden. Deze factoren moeten ervoor zorgen dat jouw dak bestand is tegen weersinvloeden en andere invloeden van buitenaf, waardoor er geen lekkages ontstaan. Het is daarom verstandig om eerst te onderzoeken welke factoren er van belang zijn bij het plaatsen van jouw dak, voordat je een professional inschakelt om de werkzaamheden uit te voeren. Want welke factoren zijn nou echt van belang tijdens de zoektocht? Onderstaande informatie helpt jou op weg. 

De constructie van het rieten dak 

Een rieten dak kan jouw woning van een geheel eigen uitstraling voorzien. In plaats van dakpannen krijg je bij elkaar gebonden riet op het dak, wat in feite dezelfde specificaties kan hebben. Mits het dak op de juiste manier gelegd is. Je moet daarom als eerste kijken naar het type constructie dat is gebruikt. Zo kun je een traditionele dakconstructie tegenkomen. Het riet is in dit geval bevestigd op balken en latten, waardoor je ook aan de binnenkant nog van het riet kunt genieten. Daar tegenover staat de schroefdakconstructie. Hierbij ligt het riet op dichte platen, waardoor het aan de binnenkant niet zichtbaar is. 

Het onderhoud van het dak 

Daarbij is het bij een rieten dak ook belangrijk dat je naar de staat van onderhoud kijkt. Hiervoor kijk je onder andere naar mos- of algvorming op het dak. Tevens kijk je of de onderkant goed afgewerkt is, of er verkleuringen in het oude riet te zien zijn en of er gedacht is aan goede drainage. In sommige gevallen is het ook verstandig om naar andere toevoegingen te kijken. Zo kan een bliksemafleider bijvoorbeeld een belangrijk aspect zijn. Ook een vonkenvanger op de schoorsteen is belangrijk om jouw dak geen schade te laten krijgen en de kans op gevaarlijke situaties te laten verkleinen. 

Niet besparen op de materialen 

Hoewel je het liefste de kosten voor een rieten dak zo laag mogelijk wilt houden, is het toch verstandig om te investeren in de materialen en de professional die de werkzaamheden voor jou uitvoert. Je voorkomt hiermee dat je een aantal tussenstappen overslaat, waardoor er binnen een korte tijd problemen aan het dak ontstaan. Zo heb je ook geen herstelwerkzaamheden meer, welke weer een flinke kostenpost met zich meebrengt. Door niet te bezuinigen op het dak, ga je er jarenlang plezier aan beleven. 

Aanbevolen artikelen