Telefoonnummer

+ 31 6 5853 5853

E-mail

aanvragen@woninginrichtingpeters.nl

Werktijden

Ma-vr: 8 uur - 17 uur

Airconditioning, of kortweg airco, wordt vooral geassocieerd met warme dagen. Als het buiten warm is zet je de airconditioning aan zodat je binnen alsnog een fijne temperatuur hebt. Een goede airco doet echter veel meer dan dat. Wil je weten wat? Lees dan snel verder.

Wat is airconditioning?

Airco is een systeem om de lucht in een ruimte te behandelen. Doel is een zo aangenaam mogelijk binnenklimaat. Airco’s zijn er in verschillende soorten en maten. De airco die het meest gebruikt wordt is het type dat zowel een binnen- als buitenunit heeft. Dit wordt ook wel een vaste airco genoemd. Wil je met de vaste airco koelen, dan zuigt de binnenunit warme lucht op. De buitenunit blaast deze warme lucht naar buiten en zorgt dat de lucht die naar binnen stroomt gekoeld wordt. De binnenunit blaast deze gekoelde lucht vervolgens naar binnen. Bij een mobiele airco vindt dit alles in één apparaat plaats, waarbij de warme lucht met een buis naar buiten geblazen wordt. Wil je weten wat een airco nog meer voor functies heeft? Dat lees je in het onderstaande overzicht van voor- en nadelen.

Alle voor- en nadelen van airconditioning

Een airco kan meer dan alleen lucht koelen. Naast het koelen van lucht heeft airconditioning de volgende voor- en nadelen:

  • Voordelen:

Schone lucht: Airco’s zorgen dat continu verse lucht een ruimte instroomt. Hierbij wordt de lucht die naar binnenstroomt gefilterd. Hierdoor is de kwaliteit van de lucht binnen schoner.

Verwarmen: Een airco kan je ook gebruiken om een ruimte te verwarmen. Vaak verbruik je zelfs minder energie als je een ruimte verwarmt met een airco. Dit omdat een cv-ketel minder snel op temperatuur is, maar ook doordat je met een airco vaak gerichter kunt verwarmen.

Luchtvochtigheid: Met een airco kan je ook de luchtvochtigheid beheersen. Dit is goed voor je binnenklimaat.

Lange levensduur: Vanzelfsprekend moet je een airco onderhouden. Doe je dit goed, dan heeft een airco een zeer lange levensduur. Daarmee is het een prima investering.

  • Nadelen:

Energieverbruik: Een airco verbruikt relatief veel elektriciteit. Gemiddeld verbruikt een airco 0,75 kWh aan stroom per uur. Schaf je een airco aan, dan zal je energieverbruik vermoedelijk aanzienlijk stijgen.

Invloed op milieu: In airco’s zitten koelstoffen die slecht zijn voor het milieu op het moment dat je airco gaat lekken. Gelukkig is de kans op lekkage niet groot.

Geluid: Airco’s maken niet veel geluid, maar ze maken het wel. Een buitenunit maakt al snel een geluid van 40 decibel. Stoor je je snel aan omgevingsgeluid, dan kan dit voor jou een belangrijk nadeel zijn.

Grote apparaten: Een airco is een behoorlijk groot apparaat. Buiten aan je gevel heb je er waarschijnlijk geen last van, maar je hebt ook een apparaat in je woning. Dit moet je niet erg vinden en je zal hier de ruimte voor moeten hebben.

Airconditioning kopen: veelgestelde vragen

Wil je een airco kopen, dan zit je vast met een aantal vragen. Bijvoorbeeld over de kostprijs van airco en de kosten van installatie. Daarom lees je hieronder de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen.

Wat kost installatie van een airco?

Een airco in bedrijf stellen en de kosten hiervan hangen van verschillende factoren af. Of de airco een binnen- en buitenunit heeft of dat sprake is van een mobiele airco heeft de grootste invloed op de kosten van installatie. Een aircomonteur rekent vaak een uurtarief tussen de € 50 en € 70.

Is een airco thuis een goed idee?

Of een airco thuis een goed idee is, hangt af van jouw situatie. Met name of voor jou de voordelen van airco zwaarder wegen dan de nadelen. Overweeg je een airco voor thuis, dan is het belangrijk om een weloverwogen beslissing te maken. Zo kan je ook rolluiken overwegen als je minder warmte in je huis wilt.

Wat is van een airco de prijs?

Bij airconditioning is de prijs afhankelijk van veel factoren. Airco’s zijn er immers in alle soorten en maten. De prijzen variëren dan ook sterk. Een mobiele airco heb je al vanaf € 200. Een mobiele airco brengt bovendien geen installatiekosten met zich mee. Bij een vaste airco zijn de prijzen hoger. Bij een vaste airconditioning zijn de prijzen afhankelijk van het aantal buiten- en binnenunits en de kosten van installatie. Gemiddeld ben je voor een vaste airco met één buitenunit en twee binnenunits zo’n € 3.500 kwijt, inclusief montage.

Aanbevolen artikelen